Blog

Kantoren verduurzamen gaat veel te langzaam ondanks labelplicht vanaf 2023

Senior leadership office building green office

Vier op de tien Nederlandse kantoren hebben nog geen energielabel C of hoger, zoals vanaf volgend jaar wettelijk verplicht is. Bij het huidige verduurzamingstempo zal een aanzienlijk deel van de kantoren ook volgend jaar niet aan de eis voldoen.

Zo’n 57 procent van de kantoren heeft al wel minstens energielabel C, blijkt uit een rapport dat vrijdag wordt gepubliceerd door vastgoedadviseur Colliers. Ruim een half jaar geleden was dat aandeel nog 51 procent.

Een op de tien kantoren heeft een energielabel D of lager. De eigenaren van die panden moeten dus nog investeren in verduurzaming. Nog eens een derde van alle kantoren heeft helemaal geen energielabel.

Colliers schat in dat ongeveer de helft van die labelloze gebouwen wel voldoet aan de eisen, waardoor de eigenaar alleen nog een energielabel hoeft aan te vragen. Maar bij de andere helft zijn wel investeringen nodig. In totaal moet nog 16 miljoen vierkante meter kantoorruimte worden verduurzaamd.

Dat de duurzaamheidseis voor kantoren eraan komt, is al vanaf 2011 bekend. Maar toch lijken veel kantooreigenaren geen haast te maken met aanpassingen. Volgens het rapport verwachten velen van hen niet dat gemeenten en omgevingsdiensten de regel streng zullen handhaven.

Op papier kunnen ze forse boetes opleggen en kantoren zelfs laten sluiten. Maar door het grote aantal achterblijvers is het onzeker of dit ook op grote schaal zal gebeuren.

Ook met het oog op de verduurzaming van andere soorten gebouwen is het wel belangrijk om de regel streng te handhaven, vindt Jeroen Bloemers van Colliers. “Als je nu niet gaat handhaven, wat gebeurt er dan als je over twee jaar zegt dat alle winkels of alle hotels minstens label C moeten hebben? Je hebt maar één kans om het goed te doen.”

Bron: nu.nl

Share this article

Sign up for updates

You may also like...

Blog

November 3, 2023

Sustainability on Screens: Engaging Building Stakeholders for Greener Properties 

hello energy displays sustainability content on screens, helping to enhance building sustainability, reduce operational carbon emissions and engage all stakeholders.
Blog

September 12, 2023

Leveraging Metering and Data Management for Carbon Footprint Reduction 

As the adage goes, "you can't manage what you can't measure." This holds particularly true in the context of reducing carbon footprints, where monitoring takes centre stage.
Blog

September 6, 2023

Dutch water is in trouble: what’s going on? 

Dutch water management is applauded worldwide. But recently, critique is on the rise, as we are neglecting our water management and will be in trouble soon. What’s going on?

You may also like...