Een recente studie via het journalistieke platform the Conversation laat zien dat actief reizen zoals fietsen, sneller bijdraagt aan de klimaatcrisis dan elektrische voertuigen, terwijl het tegelijkertijd veilig, betrouwbaar, schoner, gezonder en file verminderend transport bevordert.
In de studie werden meer dan 4000 deelnemers in steden als Londen, Antwerpen, Barcelona, Wenen, Örebro, Rome en Zürich gevolgd over een periode van 2 jaar. Zij voerden 10.000 reisdagboeken in.
De belangrijkste aanleiding voor deze studie is dat transport nog steeds een van de moeilijkste sectoren is om klimaatneutraal te maken. Dit komt door het grote verbruik van fossiele brandstoffen, maar ook door de grote afhankelijkheid van de energie-intensieve infrastructuur zoals wegen, luchthavens en de vervoersmiddelen zelf.
“Wereldwijd waren nu 1 op de 50 auto’s elektrisch in 2020. Dat lijkt indrukwekkend, maar zelfs al zouden alle nieuwe auto’s elektrisch zijn, dan zou het nog 15-20 jaar duren om alle fossiele auto’s te vervangen”, zegt Clint Witchalls, gezondheidsredacteur.
De studie wijst dan ook naar alternatieven zoals autodelen, fietsen, e-bikes en wandelen onder de noemer ‘active travel’ als meest veelbelovende manieren om CO2 uitstoot te verminderen.
Verder toont de studie aan dat:
- Uitstoot van fietsen 30 keer lager is voor iedere trip dan die van een auto die fossiele brandstof gebruikt en ongeveer tien keer lager is dan die van een elektrische auto.
- Fietsers 84% minder CO2 uitstoten tijdens hun dagelijkse reizen dan niet-fietsers.
- De CO2 uitstoot over de duur van de studie nog eens verder verlaagd werd met 14% voor ieder fietsritje.
- 10% van de deelnemers van het onderzoek verantwoordelijk waren voor 59% van de CO2 uitstoot gedurende de hele levensloop van de studie.
- Gewoon fietsen zoals fietsen naar werk of voor plezier, het meest in verband gebracht met het terugdringen van de CO2 uitstoot in dit onderzoek.
Afbeelding van Sabina Fratila via Unsplash.